Zaloguj się:
» Przypomnienie hasła

DIKANDA

DIKANDA
12 marca 2017 wejście: 19:00

TIMETABLE:

19:00 - otwarcie drzwi
20:00 - rozpoczęcie koncertu

Dikanda to uznany szczególnie na zagranicznym rynku muzycznym szczeciński zespół grający world music. W swojej twórczości Dikanda stawia na autentyczność stylu – poszukuje nowych nurtów i większość utworów jest oryginalnymi kompozycjami. Muzyczne inspiracje czerpie z tradycyjnych, folkowych brzmień szeroko rozumianego orientu – od Bałkanów, przez Izrael, Kurdystan, Białoruś po Indie. W ich utworach można usłyszeć głównie brzmienia bałkańskie i cygańskie. Zespół istnieje od 1997 r. Dikanda ma w swoim dorobku 7 płyt – w tym DVD Live nagrywane w zakopiańskim Teatrze Witkacego; setki koncertów (głównie w Niemczech, Austrii i Szwajcarii, ale również w Rosji, Indiach oraz w USA), zdobyli także liczne nagrody - w tym „Płyta roku” niemieckiego czasopisma „Folker” przyznana w 2005 roku za „Usztijo”. Koncerty Dikandy to niezwykle emocjonalna podróż po etnicznych brzmieniach, żywiołowe spotkanie pełne energii, charyzmy, prawdziwych uczuć. Charakterystyczne dla Dikandy jest tworzenie nowych słów w tekstach utworów, w ten sposób powstał oryginalny język grupy - „dikandisz”. Najważniejszy w twórczości zespołu jest przekaz, który jest  relacją między artystami a publicznością.

 

Dyskografia:

  • Muzyka czterech stron wschodu (2000)
  • Jakhana Jakhana (2002)
  • Usztijo (2004)
  • Ajotoro (2008)
  • Live (2010)
  • DIKANDA Live in Zakopane (2013)
  • Rassi (2013)

 

Ważne występy i nagrody:

  • Festiwal Muzyki Folkowej Polskiego Radia Nowa Tradycja 1999 – I nagroda
  • Festiwal Eurofolk 1999 – I nagroda
  • Montreux Jazz Festival – Montreux 2001
  • Krajowy Festiwal Piosenki Polskiej – Opole 2001, 2002
  • Sziget Festival – Budapeszt 2003
  • Folkowy Fonogram Roku – III miejsce za płytę Jakhana Jakhana 2002
  • Festiwal Folkherbstfestival Plauen 2004 – I nagroda i nagroda publiczności
  • Występ w Studiu im. Agnieszki Osieckiej w Radiowej Trójce 2008
  • XVII Przystanek Woodstock – Kostrzyn nad Odrą 2011

 

Zespół:

  • Ania Witczak - śpiew, akordeon
  • Andrzej Fiś Jarząbek - skrzypce, śpiew
  • Daniel Kaczmarczyk - instrumenty perkusyjne
  • Piotr Rejdak - gitary
  • Grzegorz Kolbrecki - kontrabas
  • Kasia Bogusz - śpiew
  • Szymon Bobrowski - trąbka

Organizator: Kaprol Music

Ceny biletów:

Przedsprzedaż - 35 zł
W dniu koncertu - 45 zł

 

Bilety do nabycia:
www.stodoła.pl , www.eventim.pl 

 

Podane godziny są orientacyjne i mogą ulec zmianie.

Kup kartę podarunkową klubu Stodoła i obdaruj kogoś bliskiego wyjątkowym koncertem. Szczegóły na www.stodola.pl

 

Wszelkie pytania dotyczące wsparcia osób z problemami z poruszaniem się, prosimy kierować na adres: niepelnosprawni@stodola.pl

INFORMACJA DOTYCZĄCA WSTĘPU NA IMPREZĘ OSÓB NIEPEŁNOLETNICH:

Osoby, które nie ukończyły 16 roku życia i chcą wziąć udział w koncercie, muszą być pod opieką rodzica (lub wskazanego przez niego opiekuna) przez cały czas trwania imprezy. Jednocześnie informujemy, że każdy bilet umożliwia wstęp na teren wydarzenia jednej osobie – bilet dziecka nie jest upoważnieniem wstępu dla opiekuna.

Osoby, które ukończyły 16 rok życia, a nie ukończyły 18 roku życia muszą mieć przy sobie oświadczenie ze zgodą na udział w imprezie, podpisane przez rodzica bądź prawnego opiekuna.
Pobierz oświadczenie.

http://pliki.stodola.pl/OswiadczenieOpiekunaKlubStodola.pdf